Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT
In MOF 661 din 01.07.2022 s-au publicat doua acte normative importante:
1.Ordinul 1525 al ministrului finanțelor privind stabilirea Procedurii de acordare a facilităților fiscale în sectorul agricol și în industria alimentară –documentul integral este AICI.
2.Ordinul 1528 al ministrului finanțelor privind stabilirea Procedurii de acordare a facilităților fiscale în domeniul construcțiilor- documentul integral este AICI.
Prevederile se aplică începând cu veniturile aferente lunii iunie 2022.
Până la intrarea în vigoare a Legii nr. 135/2022, instrucțiunile privind acordarea facilităților fiscale în domeniul construcțiilor se regăseau în Anexa 6 la Ordinul comun al ministrului finanţelor publice, al ministrului muncii şi justiţiei sociale şi al ministrului sănătăţii, prevăzut la art. 147 alin. (17) din Codul fiscal iar mecanismul de calcul al cifrei de afaceri prevăzut la art.60
pct.5 lit. b), se stabilea potrivit prevederilor din Ordinul preşedintelui Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză nr.239 /24.07.2019 pentru aprobarea metodologiei privind mecanismul de calcul al cifrei de afaceri, publicat pe site-ul instituţiei.
Prin modificările aduse art.60 pct.5 s-a urmărit unificarea într-un singur act normativ subsecvent a informațiilor privind procedura de acordare a facilităților fiscale în domeniul construcțiilor, pentru a veni în sprijinul angajatorilor în ceea ce privește facilitarea cunoașterii reglementărilor fiscale și o mai bună conformare voluntară a acestora.
Noua procedura prevede ca:
„Cifra de afaceri realizată efectiv din activitatea de construcții“ se completează de societățile care desfășoară una sau mai multe activități clasificate la codurile CAEN prevăzute la art. 60 pct. 5 lit. a) din Codul fiscal, cu cifra de afaceri realizată efectiv din activitățile desfășurate aferente codurilor CAEN prevăzute la art. 60 pct. 5 lit. a) din Codul fiscal, respectiv cu suma veniturilor cumulate de la începutul anului până la sfârșitul lunii de raportare, realizate din vânzarea de produse și prestarea de servicii, fără a lua în calcul, cumulat de la începutul anului până la sfârșitul lunii de raportare, veniturile realizate din redevențe, locații de gestiune și chirii, evidențiate potrivit Ordinului ministrului finanțelor publice nr. 1.802/2014 pentru aprobarea Reglementărilor contabile privind situațiile financiare anuale individuale și situațiile financiare anuale consolidate, cu modificările și completările ulterioare, sau, după caz, Ordinului ministrului finanțelor publice nr. 2.844/2016 pentru aprobarea Reglementărilor contabile conforme cu Standardele Internaționale de Raportare Financiară, cu modificările și completările ulterioare, la care:
a) se adaugă, cumulat de la începutul anului până la luna de raportare inclusiv, sumele reprezentând:
(i) veniturile din subvențiile de exploatare aferente cifrei de afaceri nete, înregistrate în contabilitate;
(ii) soldurile lunare creditoare înainte de transferul în contul de profit și pierdere ale veniturilor aferente costurilor stocurilor de produse și servicii în curs de execuție, evidențiate în contabilitate la sfârșitul lunilor de raportare în care se înregistrează sold creditor;
(iii) veniturile din producția de imobilizări corporale și producția de investiții imobiliare, înregistrate în contabilitate;
b) se scad, cumulat de la începutul anului până la luna de raportare inclusiv, sumele reprezentând soldurile lunare debitoare înainte de transferul în contul de profit și pierdere ale veniturilor aferente costurilor stocurilor de produse și servicii în curs de execuție, evidențiate în contabilitate la sfârșitul lunilor de raportare în care se înregistrează sold debitor.
La determinarea cifrei de afaceri realizate efectiv din activitatea de construcții conform art. 60 pct. 5 din Codul fiscal, pentru stabilirea veniturilor din vânzarea de produse, se iau în calcul veniturile realizate din vânzarea produselor finite, semifabricatelor, produselor reziduale și a mărfurilor, care sunt obținute din producția proprie. Nu se iau în calcul veniturile din vânzarea de produse achiziționate în scopul revânzării.
Cifra de afaceri luată în calcul pentru aplicarea facilităților este cifra de afaceri realizată pe bază de contract sau comandă, din activități circumscrise codurilor CAEN prevăzute la art. 60 pct. 5 lit. a) din Codul fiscal, și acoperă, în cazul contractelor de execuție, manopera, materialele, utilajele, transportul, echipamentele, dotările, precum și alte activități auxiliare necesare. Cifra de afaceri cuprinde inclusiv producția realizată și nefacturată.
Cifra de afaceri luată în calcul pentru aplicarea facilităților se poate referi și la alte tipuri de contracte și activități specifice destinate sectorului de construcții, precum contracte de servicii, de furnizare.